2018. augusztus 5., vasárnap

"Gozo, the most rewarding extra mile" - avagy az első turistáskodások


Amióta csak leszálltam a repülőről és megláttam az első pálmafákat tátott szájjal járom az utcákat. A nagyváros után Gozo igazi paradicsom, amiről az ember nyaralás címszó alatt álmodik. A szűk utcák, a pici házak szorosan egymáshoz építve, a hangulatos tetőteraszokkal valóban azt az érzést keltik, mintha egy másik világba csöppentem volna.

Bár az apartmanunk a kórház mögött van, nem nagyon hallani a mentők szirénáját. Kicsi sziget, kevés eset. :) A mellettünk zajló útépítés azonban annál inkább "feldobta" a reggeleinket az elmúlt napokban. Általában reggel 6-kor kezdték és délelőtt 10-re már "be is fejezték" a munkát. Az érkezésem után meglepő módon felgyorsultak az események és amin (a többiek elmondása alapján) 3 hónapot szöszmötöltek, most befejezték 4 nap alatt. Ilyen ez a máltai mentalitás: kényelmes "majd holnap" munkatempó egy darabig, aztán előbb-utóbb minden elkészül. Abszolút nem stresszelnek rá a dolgokra. :)



 Már a megérkezésem délutánján nekivágtunk Victoria felfedezésének. Bár a sziget csupán 68 km2, a legközelebbi part (Xlendi) is jó fél óra sétára van. Buszok járnak ugyan, de csak óránként egy, így érdemes előre tervezni, ha az ember időben szeretne eljutni valahova.
Gozón sziklás és homokos partok is vannak, a naplementék pedig egyszerűen gyönyörűek! Az emberek vidámak, kedvesek, közvetlenek, a szezon alatt (ahogy az lenni szokott) rengeteg a turista, hétvégente pedig megtelik a sziget a máltai "városlakókkal". (Gozo olyan nekik, mint nekünk a Balaton.)


A vízimentős vizsgával együtt eddig már négy parton is jártam: Xlendi, Xwejni, Ramla és Marsalforn. (Fura ez a máltai nyelv, egyelőre a legtöbb hely kiejtése nehézséget okoz, de azt már megtanultam, hogy az "X"-et "S"-nek ejtik.)
Eddigi személyes kedvenceim a partok közül Ramla és Marsalforn! Vigyázat képcunami következik! :)


Xlendi


                                                                   


Ramla




Xwejni





 Marsalforn






Marsalforn nem csak a szuper látvány miatt ragadott meg, hanem mert életemben először itt könnyűbúvárkodtam (itteni szóhasználatban csak snorkeling). Andrii aznap itt volt szolgálatban, ő ajánlotta, hogy ha tudunk menjünk, mert egy gyönyörű helyet talált a part mentén. Máltán nagyon népszerűek a tengerhez kötődő vízisportok, és számos lehetőség kínálkozik az egyszerű turistáknak is. Az igazán profik búvárkodnak, de a legtöbben csak előkapják a búvárszemüveget meg a pipát és a felszínről figyelik a tengert. (Ez a snorkeling.) Miután Andrii műszakja lejárt és Kathrin is előkészítette a vízálló kameráját, nekivágtunk a tengernek. A strandolóktól távolabb, a mélyebb vízben kezdtük és a part mentén haladtunk végig kb. egy órán keresztül. Gyönyörű volt, szinte kis hableánynak éreztem magam, ahogy a halak elúsztak mellettünk! :D El is határoztam, hogy beszerzek egy saját snorkel szettet!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése